Grootste dalers in de AEX donderdagochtend waren Aegon en Shell met verliezen van 6,2 en 1,5 procent.
De Europese aandelenbeurzen toonden donderdagochtend herstel na de verliesbeurt van een dag eerder. Op het Damrak ging Aegon echter in de uitverkoop na zwakke kwartaalcijfers van de verzekeraar.
,,We herstellen weer wat. De Amsterdamse beurs blijft daarbij wat achter bij de rest van Europa door een fors koersverlies voor Aegon. Ook een stevige koersdaling van zwaargewicht Shell, dat last heeft van de aanhoudende daling van de olieprijs, drukt op de AEX”, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.
De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent hoger op 413,37 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 615,43 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1 procent bij.
Philips hoger
Philips was met een plus van 1,9 procent koploper in de AEX. Verschillende investeringsmaatschappijen zouden biedingen hebben gedaan op de verlichtingsdivisie van Philips.
Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore won 1 procent na handhaving van de omzetdoelstelling. Woensdag steeg het aandeel al 17,5 procent na opluchting over een schikking van een omkopingszaak.
Aegon, Shell en Ahold
Grootste dalers in de AEX waren Aegon en Shell met verliezen van 6,2 en 1,5 procent. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 76,85 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 79,63 dollar per vat. Woensdagavond zakte de prijs van Noordzeeolie voor sinds september 2010 onder de 80 dollar. De olieprijzen staan al maanden onder druk door de hoge schalieproductie in Noord-Amerika en een zwakkere vraag vanwege de afkoelende economie.
Topman Alex Wynaendts van Aegon sprak van een sterk negatieve invloed van de aanpassing van de aannames en de herijking van de actuariële modellen. Het concern realiseerde een onderliggend resultaat van 291 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 550 miljoen euro.
Supermarktconcern Ahold daalde 0,8 procent na gemengde kwartaalcijfers. Ahold verwacht dat de huidige prijsdruk op de Nederlandse markt voorlopig nog zal aanhouden. Van inflatie is nauwelijks sprake en van economische groei evenmin, zei topman Dick Boer donderdag in een toelichting op de kwartaalcijfers
Op de lokale markt zakte toeleverancier aan de chipindustrie RoodMicrotec ruim 6 procent na een omzetwaarschuwing.
RWE verloor in Frankfurt ruim 2 procent. Het Duitse energieconcern zag de winst kelderen door dalende energieprijzen. In Brussel won de Belgische bank KBC 6,5 procent na een winstverdubbeling in het derde kwartaal.
In Londen werden de halfjaarcijfers van bierbrouwer SABMiller, het moederbedrijf van Grolsch, beloond met een koerswinst van 1,6 procent. Ook verliep de eerste handelsdag van Virgin Money (plus 1,9 procent), het bankonderdeel van het Virgin-imperium van miljardair Richard Branson, voorspoedig.
De euro was 1,2475 dollar waard, tegen 1,2462 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl